Rubriky
Praha

Počernický pivovar

Počernický pivovar se řadí k dalším společnostem, které v Čechách těží z rozsáhlé pivovarnické tradice. Co nabízí?
 

O pivovaru Panský dvůr – Dolní Počernice

 
Jedná se o minipivovar, který, jak už napovídá jeho název, sídlí v Dolních Počernicích, které jsou jednou z městských čtvrtí Prahy. Oficiální název počernického pivovaru zní Panský dvůr, neboť se jedná o součást stejnojmenného areálu.

Oficiálně byl Počernický pivovar založen až v roce 2016. Stalo se tak zásluhou Davida Karocha, muže, který je původní profesí restauratér a v Praze ještě před otevřením vlastního pivovaru provozoval právě síť restaurací.

Ze strany tohoto činorodého podnikatele se však nejednalo o pouhý rozmar. Svou činností navázal Počernický pivovar na tradici, jejíž kořeny sahají poměrně hluboko do minulosti. Jednalo se tak naopak v případě rozjezdu pivovaru v této lokalitě o pomyslný návrat ke kořenům.

Dostupné zdroje totiž uvádějí, že tento letopočet je vzdálen plných 453 let od otevření původního pivovaru. Současně v tomto místě došlo k oživení pivovarnické tradice plných 80 let po uzavření pivovaru původního.
 

Počernický pivovar – dlouhá tradice vaření piva

 
Dostupné prameny konkrétně dále uvádějí, že se v Dolních Počernicích pivo vařilo dokonce už v 16. století. Šlo však o jiný prostor než dnes. Teprve roku 1751 tehdejší majitel panství Václav Klement, svobodný pán ze Saltzy, dal postavit podél náhonu starého mlýna pozdně barokní pivovarské stavení.

Značně živo bylo v pivovaru taktéž roku 1855, kdy panství zakoupila hraběnka Elisabeth Dercsényi. Nejvýraznější rozkvět pak zažil v období před první světovou válkou. Tou dobou se zde rodilo až 9 várek za týden a podnik zásoboval celkem 28 hospod v Praze a řadu dalších v okolí Počernic.

Nájemcem pivovaru se kolem roku 1915 stal Václav Batěk, což byl muž, jenž byl prvním starostou tělocvičné jednoty „Sokol“. V roce 1923 pak nakonec prodal rod Dercsényiů dolnopočernický velkostatek s pivovarem Hlavnímu městu Praha. Provoz byl násedně ukončen roku 1936.

A započalo nepříliš šťastné období, kdy zde sídlil Státní statek Praha. Interiéry mlýna byly přebudovány na skladové prostory, opravny zemědělských strojů a kancelářské prostory, realizovala se i řada dalších značně necitlivých stavebních úprav.
 

Počernický pivovar – současnost

 
Původní objekt naštěstí nezůstal obětí následného dění a Pivovar Počernice se v něm otevřel opět. Nebylo to úplně snadné, novopečení majitelé se snažili zachovat původní prostory, ale uzpůsobit je tak, aby v nich mohl fungovat i moderní provoz. To se nakonec podařilo. Na pozici sládka zde začínal Marcel Jelinek, od roku 2017 ho nahradil David Urban.

Pro kvalitu zdejší produkce jsou stěžejní použité suroviny. Zejména se jedná o vodu, která pochází z počernického pramene. Zajímavé je, že ta dokonce přežila dopad komunistického režimu, kdy sloužila jako jímka.

Dnešní majitel ji při rekonstrukci se svými spolupracovníky objevil zabetonovanou.

Součástí pivovaru je dnes taktéž pětice ledových sklepů. Ty slouží ke zrání piva v kvasných kádích a na ležáckých tancích. Přes nedlouhou moderní historii má Počernický pivovar i svou vlastní legendu. V roce 2013 zde byl totiž při rekonstrukci nalezen zlatý poklad, který byl objeven pod jednou z kamenných desek. Návštěvníci ho, jak uvádí pivovar, mohou spatřit právě u vstupu do jednoho ze sklepů.

Dosud není znám jeho původ. Možná vysvětlení nabízejí samotní zástupci pivovaru dnes hned dvě: Mohlo by se jednat o jmění jednoho z architektů, který se podílel na stavbě pivovaru. Případně jde o poklad, který byl nalezen a přemístěn při rozšíření pivovaru v roce 1884, kdy z místa dosavadního obydlí nočního hlídače bylo vyvezeno množství vozů s lidskými kostmi z bývalé kostnice a hřbitova.
 

Počernický pivovar – kvalitní pivo i gastronomie

 
Piva z místní produkce lze taktéž ochutnat ve stylové restauraci. Zájemci se mohou těšit především na světlou dvanáctku, tmavý ležák nazvaný Barborka, svrchně kvašené pšeničné pivo a speciál IPA. Zdejší dvanáctistupňový Počernický ležák vyniká především tím, že i dnes je vařen podle původní receptury z 19. století.

Pivní kultura se zde propojuje i s klasickou gastronomií v podobě české a staročeské kuchyně. Místní pokrmy využívají tradiční postupy. Stejně tak se klade důraz na poctivou domácí kuchyni. Zvláště oblíbené pak jsou speciality grilované na speciálním grilu s otevřeným ohněm. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří Pivovarská vepřová žebra upravená na několik způsobů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.