Rubriky
Únětice

Únětický pivovar

Že vaření piva je v Česku skutečně na špici dokládá taktéž pivovar Únětice. Jaká byla jeho cesta od počátků do dnešních dnů?
 

Únětický pivovar – počátky pivovaru

 
Únětice jsou obcí, která se nachází v okrese Praha-západ. Zdejší pivovar, který nese název právě podle místa svého založení, za sebou má pohnutou historii.
Jak uvádí přímo pivovar na svých stránkách, tradice vaření piva je v této lokalitě prakticky nedatovatelná, neboť její kořeny sahají do pravěku k samým počátkům civilizace. V tomto kraji se totiž pivo vařilo zkrátka odnepaměti. Už lid tzv. únětické kultury jej popíjel ze zvoncovitých pohárů, které se mimochodem dodnes uchovaly.

První oficiální doklad o existenci pivovaru je ale datován do pozdější etapy, konkrétně do roku 1557, kdy tu pivo vařili kanovníci. A šlo o pivo „dobré“, jak se doslovně pyšní jistá zmínka z kronik. Šlo o kanovníky z pražské katedrály sv. Víta a Metropolitní kapitula u svatého Víta v Praze následně téměř celou dobu únětický pivovar vlastnila, byť jej podstatnou část času pronajímala.

Pivovar Únětice byl založen zřejmě již v roce 1710. Toto datum napovídá letopočet vytesaný do kamenného sloupu, pyšní se pivovar silnou tradicí dále.
Zejména v 19. století zažilo pivo z Únětic doslova svůj zlatý věk. Proslulé bylo vynikající chutí a mělo pověstný pivařský „říz“. Hostinští jej v té době vydávali údajně dokonce za pravé pivo plzeňské. Koncem tohoto století už byl únětický pivovar už třetím největším ve Smíchovském okresu. Jeho roční výstav činil 21 600 hektolitrů pěnivého moku.
 

Únětický pivovar – cesta k úspěšné tradici

 
Vařilo se zde pivo světlé i černé. Produkce byla expedována jak v sudech, tak v lahvích. Vlastními koňskými povozy zajišťoval pivovar rozvážku piv do hostinců v okolí. Točené si tak mohli vychutnat hosté v únětických hostincích U Landů a U Kejmarů, lahvové se prodávalo U Nykodýmů.

Spjat je v tomto období pivovar především se jménem sládka Alexandra Kottlera. Ten zde v dobách jeho vrcholného rozkvětu byl v dlouhodobém nájmu. Věrnou službu mu prokazoval bezmála 32 let.

Jako většina pivovarů měl svou sladovnu a využívat mohl i rybník, který mu patřil. Nacházel se západně od obce a pivovaru sloužil coby zásobárna ledu, následně uchovávaného v lednicích.

Tradici přerušilo znárodnění v roce 1949. Už roky předtím však dávaly tušit, že bývalá sláva pivovaru je pryč. Doslova smrtelnou ránu mu vsadila především první světová válka, z jejíž následků se podnik vzpamatovával jen těžko.
Nakonec se tak v míněném roce definitivně v Úněticích pivo vařit přestalo. Naštěstí ovšem ne natrvalo a bývalý lesk ještě dostal šanci. Zasloužili se o to manželé Tkadlecovi pocházející z nedalekých Roztok u Prahy.
 

Únětický pivovar – znovuzrození

 
Na své vzkříšení se Pivovar Únětice začal připravovat v roce 2010. K obnovení produkce piva došlo naplno roku 2011. V témže roce se brány pivovaru rovněž otevřely veřejnosti.

Zdroje zmiňují, že zdejší budova pivovaru náleží z architektonického hlediska k vysoce hodnotným objektům. Motivací tak jednoznačně nebylo pouze zajistit i v této lokalitě dál produkci pěnivého moku nebo navázat v tomto směru na tradici.

Byť jak dodávají manželé manželé Štěpán a Lucie Tkadlecovi nyní, za cíl si samozřejmě dávají, aby oživená pivní produkce měla patřičnou úroveň a v Úněticích se tak rodilo pivo poctivé a kvalitní. Zkušení pivaři na únětickém pivu vyzdvihují především jeho typickou chlebnatou chuť, která podle nich připomíná doslova staré časy.

A kde si tento pivní klenot vyzkoušet na vlastní chuťové pohárky? Stále se prodává především v rodných Úněticích, setkat se s ním ale můžete i v hostincích v Praze. Čepuje se hned v několika desítkách podniků.
Cílem současných majitelů zároveň není intenzivní expanze. Pivovar Únětice si klade ambice být stále podnikem v měřítku konkurence sice malým, avšak silným.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.